duminică, 16 octombrie 2016

Teatrul de Revista Constantin Tanase- idila dintre Camil Petrescu si Leny Caler


Despre Leny Caler se mai stiu atat de putine lucruri azi. Se spune ca a fost un copil nevoias, care a facut scoala cu mari intreruperi si ca ii placea sa pretinda ca este orfana pentru a se lipi cateva saptamani de cate o familie mai instarita. La 12 ani, pleaca in Bucurestiul interbelic alaturi de o trupa de teatru ambulant si, desi nu da dovada de vreo frumusete rapitoare, atrage atentia unui regizor care ii spune ca are un ceva al ei.


Incepe sa joace pe scena teatrelor din capitala, iar prima recenzie pe care i-o face cineva este semnata de Camil Petrescu. La batranete, Leny marturiseste: "Eram emotionata, curioasa foc sa cunosc un ziarist, poet si romancier, primul care a scris intr-un ziar despre mine. Mare mi-a fost uimirea cand am vazut în fata mea un tinerel, mic de statura, dar bine legat, proportionat, cu par blond-saten, cu o frunte înalta, putin bombata, cu sprancene bine marcate, de sub care ma priveau doi ochi de un albastru neverosimil, ca de margea, nu prea mari, dar vii, inteligenti. Ma privea zîmbind copilareste, dulce. Am zambit si eu, incantata ca aveam in fata mea un barbat care parea atat de tanar, nu un scriitor cu aer grav, a carui seriozitate m-ar fi inghetat. Ne-am placut si ne-am simtit bine impreuna din primul moment". Cei doi se cunosc la terasa Terasa Otetelesanu, cafenea si berarie, care era locul preferat de intalnire a scriitorilor si artistilor vremii, o terasa cu gradina, si o cladire care cuprindea hotelul Frascatti, acum adapostind Teatrul de Revista Constantin Tanase, Sala Savoy de pe Calea Victoriei 33-35. Cei doi incep sa aiba o relatie, frecventand des terasa si hotelul, iar Petrescu isi da seama de carentele literare si culturale ale iubitei sale, asa ca incepe sa ii citeasca din cartile lui si sa o invete cum sa nu fie vulgara atunci cand interpreteaza un rol la teatru.


Leny marturiseste ca era atat de gelos, incat petrecea nopti in fata usii ei, fiind convins ca ea este inauntru cu un alt barbat. Il gasea dimineata, cand venea de la prietenele ei, incercanat si destul de jenat de propriile suspiciuni. Orice cearta a lor se termina printr-o despartire, iar impacarile erau dulci si tandre. In cele din urma, nemaisuportand crizele de gelozie ale scriitorului, Leny se desparte de el si se casatoreste cu Scarlat Froda. La putin timp dupa aceasta intamplare, il intalneste pe Mihail Sebastian, bunul prieten al lui Camil Petrescu, pe care il admira pentru talentul lui artistic, dar pe care nu il placea deloc ca barbat. Compara mereu momentele petrecute cu Camil, vizitele lor pe fuga, cuvintele pe care si le-au spus acolo, cu toate intamplarile ulterioare si isi dadea seama ca nimic nu se ridica la nivelul lucrurilor pe care le-a simtit atunci.


De cealalta parte, Camil Petrescu a ramas ferm convins ca a fost parasit nu pentru ca iubirea s-ar fi terminat, ci pentru ca dorinta de imbogatire ar fi inghesuit-o intr-un colt: "Femeia aceasta mi-a dat halucinatia unei desavarsiri. Aceasta halucinatie n-o pot rupe din mine, fara sa rup si fire de carne - nota Petrescu, pentru ca la cateva luni distanta sa adauge - ea are tot dreptul. Si pe urma trebuie sa fiu rezonabil. Ceilalti - si ei schimbati cu randul - au bani...". Mihail Sebastian, insa, se indragosteste iremediabil de ea, ii scrie o piesa de teatru si face totul sa fie in preajma ei, desi ea nu ii arata nicio farama de atentie.


Dragostea pentru Leny il face sa sufere, sa se izoleze si, cand isi da seama ca nu o sa aiba niciodata sorti de izbanda, alege sa se preocupe de problema propriei existente si sa lase iubirea pe locul secund. In cartea ei de memorii, Leny scrie despre iubirea ei pentru Camil Petrescu, pe care o descrie ca fiind una sincera, onesta, intensa si adevarata, din toate punctele de vedere. Nici regretele nu lipsesc. Celor care vor sa aiba in minte tabloul complet le recomand sa citeasca si memoriile scriitorului.

Sursa : http://www.qbebe.ro/familia/vacante/bucurestiul_nestiut_locuri_care_ascund_povesti_de_romantice_de_altadata#teatrul_de_revista_constantin_tanase:_idila_dintre_camil_petrescu_si_leny_caler


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu