duminică, 16 octombrie 2016

Palatul Cantacuzino: dragostea dureroasa dintre George Enescu si Maruca Cantacuzino


Astazi se mai stiu prea putine lucruri despre Maria Cantacuzino. De fapt, cati dintre voi ar mai putea spune si altceva in afara faptului ca este cea care l-a facut pe Enescu sa sufere? Pe numele ei adevarat Maria Rosetti-Tescanu, frumoasa fata provenea dintr-o familie buna: mama ei, Alice Jora, fusese scolita la Stuttgart, iar tatal ei, Dumitru Rosetti-Tescanu activase ca jurist, deputat si prefect. Acesta isi pune capat zilelor in 1896, cand Maria avea aproape optsprezece ani. Un an mai tarziu, fata se casatoreste cu Mihai Cantacuzino, fiul lui Gheoerghe Gr. Cantacuzino, poreclit "Nababul" din pricina averii colosale.


Acest mariaj ii aduce Mariei mult visatul titlu de printesa, pentru care spunea mereu ca ar fi in stare sa faca orice si care o aduce in cercul de apropiati ai reginei Maria. Cu toate acestea, refuza sa mearga la Palatul Victoria pentru a o vedea pe suverana si o chema la ea acasa, unde dadea dovada de maniere cel putin indoielnice: statea culcata pe pat cand aceasta intra in incapere si asa mai departe. Din fericire, regina Maria era amuzata de aceste gesturi si le considera doar cateva rabufniri caracteristice Marucai. Sotul, pe de alta parte, o considera o femeie vanitoasa, irascibila, depresiva si imposibil de multumit. In februarie 1905, Maruca descopera ca sotul ei si o sora mai mica, Nelly, au o relatie deloc potrivita si, desi nu se despart, decid de comun acord sa isi traiasca vietile in deplina libertate.



Doi ani mai tarziu, Maria Cantacuzino il intalneste pe George Enescu, de care se indragosteste imediat. De altfel, muzicianul va ajunge sa fie considerat "cantaretul de curte" de la Palatul Mogosoaia, unde se pare ca toata lumea stia de idila dintre el si doamna casei, inclusiv Mihai Cantacuzino. Relatia lor era una tumultuoasa, Enescu acuzand-o mereu de infidelitate, iar ea raspunzand prin scrisori lungi si dramatice, in care tinea sa specifice ca numeni nu se poate purta intr-un asemenea mod cu o Rosetti-Tescanu. In 1928, Mihai Cantacuzino moare intr-un accident de masina. Amanta, care il insotea, scapa cu viata. In loc sa consolideze relatia cu George Enescu, Maruca se indragosteste de filosoful Nae Ionescu, pe care il gasea de-a dreptul fascinant, din punct de vedere intelectual, asa ca il uita pe muzician timp de sase ani si se dedica relatiei cu Ionescu. Pe 5 iulie 1933, acesta se desparte de ea, lasand-o prada depresiilor si scenelor dramatice: ba ameninta ca se otraveste, ba ca isi taie venele. Cerea mereu sa il vada pe Nae, care incepuse deja o relatie cu pianista Cella Delavrancea. In tot acest timp, Enescu a fost cel care a suportat cheltuielile medicale ale Marucai si cel care a stat cu ea cat timp a suferit dupa filosof. De fapt, Enescu isi urmeaza destinul, spunand ca „pentru mine a iubi este grav si, mai ales, este definitiv." In 1939, Maruca se casatoreste cu autorul Rapsodiei romane, in ciuda faptului ca niciunul dintre cei doi copii ai ei nu este de acord: li se parea ca George Enescu, nefiind de vita nobila, nu e demn de mama lor. O alta ciudatenie este aceea ca, desi in acte o chema de acum Maria Enescu, insista sa i se spuna in continuare "printesa Cantacuzino". In 1955, sotul ei moare la Paris, iar, in 1968, moare si ea, in Elvetia. Sunt inmormantati la Paris, in cimitirul "Pere Lachaise", alaturi de Marcel Proust, Oscal Wilde sau Honore de Balzac. Pe mormantul ei nu apare niciun titlu princiar. 


Sursa : http://www.qbebe.ro/familia/vacante/bucurestiul_nestiut_locuri_care_ascund_povesti_de_romantice_de_altadata#palatul_cantacuzino:_dragostea_dureroasa_dintre_george_enescu_si_maruca_cantacuzino


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu