sâmbătă, 22 octombrie 2016

Monumente deosebite din istoria Bucureștiului



 De-a lungul anilor, în București s-au construit numeroase monumente deosebite. Unele dintre ele au supraviețuit trecerii timpului; altele au dispărut - unele dintre ele victime ale cutremurelor sau bombardamentelor care au afectat capitala în secolul XX; altele au ajuns pe lista de demolări a regimului comunist și n-au mai putut fi salvate.

Spitalul Brâncovenesc


 Una dintre clădirile de patrimoniu dispărute în anii '80 ca victimă a proiectelor urbane comuniste a fost Spitalul Brâncovenesc, situat în zona Pieței Unirii. Construit în anii 1835-1838 de către Safta Brâncoveanu, soția banului Grigore Basarab Brâncoveanu, el a servit drept spital pentru oamenii săraci din București, așa cum a lăsat prin testament banul Brâncoveanu. Totodată, în cadrul instituției a funcționat și o școală medicală.

Reconstruit la sfârșitul secolului XIX după ce a fost afectat de un incendiu, spitalul a suferit mai multe modificări pe parcursul deceniilor, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a funcționat ca spital militar, având o capacitate de 500 de paturi.

Soarta spitalului a fost pecetluită după 1977, când s-a conturat ideea construirii unui Centru Civic în zona centrală a Bucureștiului. Deși clădirea nu se afla pe axa directă a Bulevardului Victoria Socialismului, ea a fost demolată în martie 1984. Nu trecuse mult timp de când spitalul, clasificat drept monument istoric, fusese renovat.

 Palatul Sturdza


În Piața Victoriei, aproape de locul pe care se află astăzi Palatul Victoria, s-a ridicat în anii 1897-1901 o clădire spectaculoasă: Palatul Sturdza. Construcție grandioasă, Palatul Sturdza avea o arhitectură ce îmbina elemente din stiluri și epoci diferite; de aceea a fost considerat una dintre cele mai bizare clădiri din capitală: unii o considerau frumoasă, alții exagerat de ornamentată.

Construit ca reședință privată pentru Grigore Sturdza, palatul a devenit după moartea acestuia sediul Ministerului de Externe, căci camerele sale mari și foarte bogat decorate se pretau a fi folosite pentru evenimente diplomatice.

Palatul Sturdza a fost avariat în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, mai întâi într-un incendiu din 1942, apoi într-un bombardament din august 1944. Pentru că autoritățile începuseră deja ridicarea unui nou palat în piață – actualul Palat Victoria, clădirea a fost demolată în 1946.

Palatul Artelor din Parcul Carol


În 1906, anul în care se împlineau 40 de ani de domnie ai Regelui Carol, autoritățile au organizat o grandioasă expoziție națională în București, cu prilejul marii aniversări. Complexul expozițional urma să fie amenajat aproape de zona centrală a Capitalei, pe Dealul Filaretului, acolo unde se află astăzi Parcul Carol.

Zona Parcului a fost amenajată chiar atunci, cu prilejul expoziției, iar pe locul unde se află astăzi Monumentul Ostașului Necunoscut a fost construit un Palat al Artelor. Clădirea, având o suprafață de peste 2000m2, urma să găzduiască un Muzeu dedicat trecutului „neamului românesc, de la constituirea sa și până în prezent”.

În 1919 clădirea a fost cedată Ministerului de Război, iar aici a fost mutat întregul patrimoniu al ceea ce urma să devină un muzeu militar. În 1923, aici a fost amplasat Mormântul Ostașului Necunoscut (mutat ulterior în mai multe locuri).

Clădirea Palatului a fost afectată de cutremurul din 1940 și a fost demolată în 1943, urmând a fi înlocuită cu un complex memorial dedicat eroilor neamului.

Monumentul Ion C. Brătianu


În rondul din Piața Universității se afla, înainte de instaurarea regimului comunist, un monument statuar dedicat lui Ion C. Brătianu, iar piața purta chiar numele fondatorului Partidului Național Liberal.

Considerat unul dintre fondatorii României moderne, Ion C. Brătianu a fost omagiat în 1903 (la 12 ani de la moartea sa) prin amplasarea în piața din apropierea Palatului Universității a unui monument statuar realizat de sculptorul Ernest Dubois. Monumentul a fost demolat în 1948 imediat după instalarea regimului comunist, statuia fiind topită în uzinele Republica.

Muzeul Simu


Vis-a-vis de blocul Patria se afla în perioada interbelică o frumoasă clădire în stil clasic: Muzeul Simu.

Construit la începutul secolului XX (și inaugurat în 1910), Muzeul Simu – a cărui arhitectură a fost inspirată din clasicele temple grecești – a fost ridicat la dorința academicianului Anastase Simu (1854-1935), cu scopul de a expune aici propria colecție de artă, ca metodă de a contribui la educația bucureștenilor.

Muzeul a fost demolat în 1964, din motive rămase neclare: s-a spus că s-a dorit demolarea lui pentru că arhitectura nu se potriva cu aspectul dorit de administrație pentru bulevardul central, dar și că aspectul de templu al clădirii ar fi amintit de masoneria românească, motiv pentru care comuniștii doreau dispariția imobilului.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu