marți, 25 octombrie 2016

Gara Filaret



Gara Filaret a fost prima gară din Bucureşti, deschisă în 19 octombrie/31 octombrie 1869 cu ocazia inaugurării primei linii de cale ferată din Principatele Unite ale Moldovei şi Ţării Româneşti, Bucureşti-Giurgiu. Construcţia, realizată precum un careu, este formată dintr-un parter şi un etaj, marginile clădirii închizându-se spre şine pentru a forma o hală în care intrau cele 3 linii de cale ferată.


Hala peronului este marcată printr-un fronton triunghiular peste linia acoperişului corpului principal. Acoperişul halei este ridicat pe o structură metalică, aşezată pe zidurile paralele ale construcţiei, decorate cu arce în plin cintru. Accesul la peronul acoperit, sprijinit pe console metalice, se făcea prin faţada principală, prin intrări amplasate în capătul celor două pervazuri ale clădirii.


După ce în 13 decembrie/25 decembrie 1872, Gara Bucureşti Nord este legată la linia căii ferate, gara Filaret îşi pierde din însemnătate. În 1960 gara este dezafectată şi este transformată în autobază, deşi iniţial s-a propus amenajarea unui muzeu.

În prezent în clădirea gării funcţionează autogara Filaret.


Clădirea este declarată monument istoric, cu cod LMI B-II-m-A-18800.

Sursa : Wikipedia

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu