vineri, 21 octombrie 2016

Hotel Cismigiu



Construit in anul 1912 si denumit la timpul respectiv Palace Hotel, cel ce avea sa primeasca mai tarziu numele de Hotel Cismigiu a fost cea dintai cladire construita pe Bulevardul Regina Elisabeta, astazi intesat de insitutii publice, magazine, baruri, restaurante etc. Cu o capacitate de circa 200 de camere, hotelul reprezenta in acel moment unul dintre cele mai grandioase hoteluri ale Micului Paris, fiind clasificat la categoria a doua si constituind alegerea a numeroase delegatii datorita pozitiei bune pe care o ocupa in centrul orasului. Peretii camerelor erau decorati cu foite de aur, iar in receptia hotelului, dupa ce-si faceau intrarea printr-o usa rotativa de lemn, clientii erau intampinati de o atmosfera eleganta, accentuata de lumina unui candelabru somptuos.
De renume se bucura si Gambrinus (numele celebrei berarii a fost dat luxosului restaurant de la parterul cladirii) ce reprezenta odinioara un important punct de intalnire al mai marilor societatii bucurestene. Dupa cum insasi arhitectul Anca Bratuleanu declara, “Hotelul a fost un simbol al modernizarii si occidentalizarii”, constituind totodata si o inovatie arhitecturala a vremii, datorita structurii metalice de rezistenta conceputa de renumitul arhitect al epocii Nicolae Pissiota, a carui familie de altfel a si detinut hotelul pana in anul 1948.










Dupa aceasta data, istoria Hotelului Cismigiu este una tumultoasa si sumbra, acesta fiind nationalizat, apoi transformat alternativ in camin studentesc si hotel. Inchisa in anii ’70, cladirea este data in folosinta dupa 1989 pentru a deveni camin al Facultatii de Teatru, perioada in care are sa se intample cumplitul accident din casa liftului, surprins si in versurile melodiei Hotel Cismigiu a celor de la Vama Veche. Macabrul eveniment avea sa marcheze inceputul decadentei hotelului, decadenta care nu a fost stopata nici astazi. Desi cladirea a fost preluata din anul 2001 de catre o companie imobiliara spaniola cu scopul de a o converti intr-un fastuos hotel de apartamente, pe parcursul celor 8 ani nu pare sa se fi miscat nimic, astfel incat cei care trec astazi prin zona ori privesc cu repulsie si ingrijorare, ori nu au nici cea mai mica idee ca se afla in fata unuia dintre simbolurile Bucurestiului interbelic.

Sursa : http://bucuresti.tourneo.ro/hotel-cismigiu-hoteluri-din-bucurestii-vechi_4295.html

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu