duminică, 23 octombrie 2016

Jockey Clubul din Bucureştiul de altădată



Primul Jockey Club din Romania a fost infiintat la Iasi, in 1862, preşedinte de onoare fiind chiar domnitorul Alexandru Ioan Cuza. În Bucureşti, primul grup elitist de gen a luat fiinţă la 8 ianuarie 1875, iar domnitorul Carol I a fost ales preşedinte de onoare al acestuia. Pe Calea Victoriei, în casele lui Iancu Lahovari,  s-a aflat clubul bucureştean, iar generalul Manu a oferit instituţiei, din partea statului, un loc pentru hipodrom, la Baneasa. Onorabilul Vivian – Consul general al Angliei la București – a fost cel care a înființat, in 1875, Jockey Clubul, după modelul cluburilor existente la Londra și la Paris. Au apărut apoi şi alte cluburi: Clubul Tinerimii, cel al Agricultorilor, al Automobiliștilor, al Miliardarilor, al Ofițerilor. Acestea erau cele mai selecte. Pe lista  membrilor fondatori ai Jockey Clubului întâlnim nume celebre. Iata câteva exemple: Ionel Brătianu, Mihail Kogălniceanu, Alexandru Marghiloman, Alexandru Lahovari, Principele Barbu Ştirbey, Barbu Catargiu, Prinţul Ghica şi alţii.

Clădirea din centrul imaginii, care adăpostea Jockey-Club, Academia Comerciala si Hotelul High-Life, nu mai există în prezent, acum acolo este parcarea din fața Ateneului. A fost demolată în 1939 – 1940, la dorinţa Regelui Carol al II-lea.
Jockey Clubul român era aidoma celor de la Paris şi de la Londra, era un club apolitic al protipendadei care deţinea o carte de vizită impecabila. Vorbim despre un grup elitist în care se intra greu, prin vot secret (un vot contra putea anula şase voturi pentru). Nicio femeie nu are voie să fie membră a acestui club. Regulile de altădată au rămas neschimbate.

Sursa : http://main.radioromaniacultural.ro/bucurestiul_in_pagini_si_imagini_sonore_jockey_clubul_din_bucurestiul_de_altadata-16467

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu