marți, 18 octombrie 2016

Palatul Regal din Bucureşti



Palatul Regal este o clădire monumentală din Bucureşti, situată pe Calea Victoriei. Fiind iniţial un centru al puterii monarhice în România, palatul şi-a schimbat de-a lungul timpului destinaţia, actualmente găzduind Muzeul Naţional de Artă al României.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, s-a plănuit o refacere completă a Pieţei Palatului, pentru a pune în valoarea clădirea palatului, însă acest proiect nu s-a mai materializat.

Istoric

Casa Golescu a fost ridicată între anii 1812 şi 1815 în acest loc, în stil neoclasic, cu un etaj şi avea 25 de odăi, un număr impresionant pentru o locuinţă în Bucureştii acelei epoci[1]. În 1837, casa somptuoasă a stolnicului Dinicu Golescu devine Curtea Domnească a lui Alexandru Ghica Vodă. Din 1859 până în 1866 aici a locuit domnitorul Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza. Din 10 mai 1866 casa devine locuinţa domnitorului Carol I.[2] După incendiul din 1926 care a distrus corpul central, devine necesară înlocuirea ei. În 1935–1936 vechea casă este dărâmată.

Casa Golescu

Palatul a fost construit după planurile arhitectului Nicolae Nenciulescu şi terminat în anul 1937. Construcţia este în formă de U, cu o curte interioară. Faţada are două intrări: intrarea din stânga era folosită de rege şi oaspeţii săi iar cea din dreapta era destinată demnitarilor.

La stânga, intrarea conduce într-un hol octogonal, decorat în stil neo-bizantin de unde urcă scara invitaţilor iar la dreapta se intră în holul oficial, un mare hol pătrat, de unde urcă scara voievozilor spre fosta sală a tronului.


Regele Carol al II-lea a deţinut mai multe proprietăţi în apropierea palatului, printre care şi Casa Nouă, vila în care a locuit în anii '30 împreună cu Elena Lupescu şi fiul său, principele moştenitor Mihai. La 6 septembrie 1940, în Sala tronului a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de către regele Mihai, în prezenţa generalului Ion Antonescu, patriarhului şi preşedintelui Curţii de Casaţie.

În Casa Nouă a avut loc la 23 august 1944 convorbirea dintre regele Mihai şi dictatorul Ion Antonescu, audienţă în urma căreia preşedintele Consiliului de Miniştri a fost arestat şi demis, fiind înlocuit în fruntea guvernului cu generalul Sănătescu. Pe parcursul după-amiezii au fost chemate pe rând mai multe persoane cheie ale regimului Antonescu spre a fi arestate, gărzii regale revenindu-i misiunea de a aresta gărzile lor şi a le muta cu discreţie maşinile din curtea Palatului Regal, pentru ca germanii să nu bănuiască ce se întâmpla. În următoarele zile au urmat represalii grave din partea Germaniei Naziste, Palatul Regal şi Casa nouă fiind bombardate. În timp ce Palatul a suferit distrugeri importante, Casa Nouă a fost distrusă în totalitate.

La 19 iulie 1945 a avut loc în Sala tronului o ceremonie prin care regelui Mihai i-a fost înmânată înalta decoraţie sovietică Ordinul Victoria. În acest scop, au fost reparate în grabă Sala tronului şi câteva alte încăperi.

În 1965, în palat a fost depus cadavrul dictatorului Gheorghiu-Dej, pentru ca mulţimile să îi aduc un ultim omagiu.

În timpul Revoluţiei din 1989, palatul a fost incendiat.










Sursa : https://ro.wikipedia.org/wiki/Palatul_Regal_din_Bucure%C8%99ti


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu